Historie

Initiativet til dannelsen af Silkeborg Kammerorkester (SKO) blev taget af apoteker Jønsson og gårdejer Fisker i 1957.
De spillede i strygekvartet sammen, men ønskede at kunne tage andre værker op, og henvendte sig derfor til seminarielærer Niels Ringgård som påtog sig at lede et nydannet strygeorkester.
Orkesteret blev stiftet og love vedtaget 27. februar 1957.
Dirigenten Niels Ringgård understregede to dage senere i Silkeborg Avis at kammerorkesteret: ”absolut ikke ønsker at virke som nogen konkurrent til de eksisterende orkestre, og foreløbigt er det også kun hensigten, at man vil spille til glæde og berigelse for sig selv og de respektive hjem”.

Første sæson sluttede 22. maj 1957. Der blev øvet hver anden uge i alt 7 gange på:
Scarlatti: Concerto grosso, f- mol
Bach: Koncert for klaver fløjte og violin, d- dur ( Brandenburg No. 5)
Carl Nielsen: Lille suite for strygere op. 1
På afslutningsaftenen var medlemmernes pårørende indbudt til en arbejdsprøve, inden afslutningsfest i dirigentens hjem.

SKO deltog i sin første offentlige koncert d. 27. april 1958 i Silkeborg Kirke, sammen med Silkeborg Motetkor. Motetkoret havde da 10 års jubilæum. Kammerorkestret opførte Albinonis sonate i g–mol, og medvirkede i Buxtehudes: Eders hele værk.

Orkesterets første selvstændig offentlige koncert fandt sted d. 18. november 1960.
Der var da 14 medlemmer i orkesteret.
Koncerten fandt sted på hotel Dania, og der var 100 tilhørere.
Af avisanmeldelsen fremgik at: ” dirigenten kunne inspirere Kammerorkesteret, så det faktisk spiller bedre, end det kan. Ret meget mere kan man vist næppe forlange”.

Niels Ringgård dirigerede orkesteret i 37 år og der blev fremført utallige værker både ved selvstændige koncerter og i samarbejdede med Silkeborg motetkor.

Niels Ringgårds afskedskoncert blev afholdt 10. maj 1995

I 1994 overtog Hans Holm dirigentstokken. Hans Holm er uddannet på Det Jyske Mu­sik­kon­ser­va­to­ri­um, og som sin forgænger havde han en fortid som seminarielærer. Hans Holm er kendt for sine melodier til en lang række salmer og sange. Han arbejdede på Silkeborg højskole fra 1984.

Silkeborg højskole er også stedet hvor Silkeborg Kammerorkester har spillet julekoncert for højskolens elever, hvert år siden højskolens oprettelse i 1969.

Undervejs blev også Niels Kaas tilknyttet orkesteret som strygervejleder. Niels Kaas arbejdede som violinlærer på Musikskolerne i Gjern og Silkeborg, inden han blev direktør på det nyoprettede Jysk Musikteater i Silkeborg.
Niels Kaas dirigerede også lejlighedsvis orkesteret i denne periode.

I 2004 og 2010 samarbejdede Silkeborg Kammerorkester med Hokkaido Landmandsorkester fra Japan. Og der blev arrangeret en fælles koncerter både i Japan og i Jysk Musik og Teaterhus.

5. maj 2018 fejrede orkesteret sit 60 år jubilæum med en jubilæums koncert i Jysk Musikteater. Her blev der spillet J.S.Bach: koncert for 2 violiner og strygere i D-mol (BWV1043) samt J.S.Bach: Orkesterkoncert nr. 3 i D-dur (BWV1068) og Edward Grieg: Holberg suite, Op. 40 1. Prelude.

Niels Kaas og Roberto Sarno var solister ved denne koncert.

I 2019 stoppede Hans Holm som dirigent for Silkeborg Kammerorkester. Orkesteret dirigeres nu af Christian Hørbov-Meier